Agroforestry Netwerk Overijssel

Het doel van het Agroforestry Netwerk Overijssel:

We geloven dat bewustwording, kennisdeling, motivatie én een financiële stimulans nodig zijn om agrariërs in beweging te brengen. De overstap naar een meerjarig teeltsysteem zoals agroforestry vraagt tijd, goede begeleiding en vertrouwen. Daarom richten we ons binnen het netwerk op drie pijlers:

  • Bewustwording: agrariërs inspireren en informeren over de kansen van agroforestry.

  • Aanleg: begeleiding bij het maken van keuzes rondom ontwerp, locatie en uitvoering.

  • Onderhoud: ondersteuning bij het beheer, zodat het systeem duurzaam en succesvol blijft.

Daarnaast bieden we begeleiding bij subsidieaanvragen en denken we mee over bedrijfsplannen en aanplant. Ook de ontwikkeling van ketens, verwerking en afzet krijgt aandacht, zodat agroforestry in de hele keten toekomst heeft.

In 2023 is het Agroforestry Netwerk Overijssel opgericht: een praktijkgericht netwerk dat agrarische ondernemers inspireert en ondersteunt bij het toepassen van agroforestry op hun bedrijf.

Het netwerk brengt agrariërs, grondeigenaren, erfbetreders en beleidsmakers samen om kennis en ervaring uit te wisselen. Deelname is vrijblijvend, maar altijd gericht op gezamenlijke ontwikkeling. Daarnaast gaan we in gesprek met beleidsmakers, waterschappen en collectieven om agroforestry beter in te passen in beleid en praktijk.

Het netwerk wordt gedragen door een bevlogen kernteam met een brede achtergrond—van landbouw en ecologie tot bedrijfskunde en onderzoek. In het voorjaar 2025 is er een officiële stichting opgericht.

Verloop van het project

Stap 1:

Het netwerk maakt een volgende stap in professionalisering. Er is een kernteam samengesteld, de Stichting Agroforestry Overijssel wordt opgericht en de website krijgt een frisse update.

Stap 2:

Inrichten van een loket (vraagbaak) waarop agrariërs laagdrempelig contact kunnen leggen en alle vragen kunnen stellen over subsidies.

Stap 3:

Er worden kennisdelingsactiviteiten georganiseerd, zoals demonstraties, onlinecafés en werksessies.

Stap 4:

We willen op diverse manieren bekendheid over agroforestry genereren en mensen enthousiast maken, zodat er ook daadwerkelijk agroforestrysystemen worden aangelegd.

Stap 5:

Aan het einde van 2025 vinden we het belangrijk te evalueren hoe de bijeenkomsten
worden bezocht en ontvangen door de bezoekers. Op basis van de behoefte bij agrariërs bespreken we we de aanpak voor 2026 vorm geven.

Samenwerking:

Janneke Paalhaar, trekker van het provinciale netwerk, landgebruiker, adviseur bij Ronde Aarde. In 2023 heeft Janneke op een deel van het grasland walnoten- en hazelnotenbomen geplant. Daarnaast hebben ze singels en houtwallen hersteld. Daarnaast heeft Janneke veel contacten met agrariërs en relevante partijen
zoals de collectieven en waterschappen. Haar rol is voornamelijk verbinden, gesprekken voeren, inhoudelijke presentaties geven en agrariërs
begeleiden van intake tot aanplant.

De uitrol van onze activiteiten willen en kunnen we niet alleen. We zoeken daarvoor de samenwerking op met partijen als Salland Loont, De Land Bouwers, Stichting HoopHeggen, de collectieven agrarisch natuurbeheer en agrarische natuurverenigingen, TBO’s als Landschap Overijssel, Stimuland, voedselbosbeweging/NMO, erfconsulenten, DAW, Stichting Groenblauwe diensten, het OPG, waterschappen Vechtstromen en WDOD en andere overheden.

Op landelijk niveau werken we samen met het netwerk
Agroforestry Netwerk Nederland, Louis Bolk Instituut, de Nederlandse Notenvereniging en met Boer en Natuur.

Wat VKON doet tijdens dit project

Binnen het Agroforestry Netwerk Overijssel neemt VKON een centrale organiserende en begeleidende rol op zich. We zorgen voor de praktische organisatie van verschillende soorten bijeenkomsten—van het vinden van geschikte locaties tot het regelen van inspirerende sprekers en de verzorging van bijvoorbeeld lunch en materiaal.

Daarnaast coördineert VKON de communicatie rondom de activiteiten en bijeenkomsten. Zo zorgen we voor een goede zichtbaarheid van het netwerk én een actieve werving van deelnemers.

Ook op individueel niveau zijn we betrokken. VKON ondersteunt agrariërs bij subsidieaanvragen en begeleidt de monitoring van deze trajecten. Op die manier dragen we bij aan een soepele uitvoering en een stevig fundament voor agroforestry in de praktijk.

Resultaten van het project

Startdatum: 1 april 2023

Met de activiteiten van het Agroforestry Netwerk Overijssel zetten we ons actief in om zoveel mogelijk agrariërs te motiveren om bomen te introduceren op hun percelen.

2024 is een belangrijk opstartjaar: we werken aan de ontwikkeling van subsidieregelingen vanuit de provincie en aan het opschalen en professionaliseren van het netwerk. De focus ligt op het versterken van de organisatie, het uitbreiden van het netwerk en het creëren van duidelijke ondersteuningsstructuren.

In 2025 verschuift de aandacht naar inspiratie en het wegnemen van belemmeringen. Agrariërs worden gestimuleerd om na te denken over agroforestry op hun eigen bedrijf, met als doel dat zij bedrijfsplannen opstellen en de eerste aanplant realiseren tegen het einde van het jaar. Er komt een speciaal budget beschikbaar ter ondersteuning van deze bedrijfsplannen.

Gedurende het jaar organiseert het netwerk diverse bijeenkomsten die niet alleen inspireren, maar ook gericht zijn op praktische begeleiding bij aanleg en onderhoud van agroforestrysystemen.

De daadwerkelijke aanplant op grotere schaal wordt vooral verwacht in 2026 en de jaren daarna.

Heb je zelf een idee voor een project?

Of wil je meer weten over dit project? Neem dan
vrijblijvend contact met ons op, we helpen je graag!

Deelnemers

Meld je aan voor de VKON nieuwsbrief

Zo blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, nieuwe evenementen en het belangrijkste nieuws. Bij aanmelding ontvang je maandelijks een nieuwsbrief.