Op KOErs

Het symposium ‘Op KOErs’:

Ieder najaar organiseert VKON op KOErs, het evenement voor melkveehouders, dierenartsen en geïnteresseerden uit de agrofoodsector waar actualiteit, innovatie en het delen van kennis en praktijkervaringen centraal staan. Ieder jaar staat er een thema centraal.

Diverse thema’s zijn de afgelopen jaren voorbij gekomen zoals
‘Levensduur’
‘Voeding en de kringloop’
‘Gezonde bodem, Gezonde koe’
‘Mest, wat zit erin?’
‘Vanuit de koe bekeken!’

De laatste editie met het thema ‘Vanuit de koe bekeken’ vond plaats op 5 november 2024 op het ZoneCollege in Almelo. Het was een fysiek en online symposium waarbij ruim 100 deelnemers het programma hebben gevolgd.

Op 4 november 2025 organiseren wij als VKON de 6de  editie, met als thema: ‘Melkkoeien met een lange levensduur: Winst maken van Kalf tot Koe!’. Een fysiek en online symposium waar het draait om de koe. Diergezondheid gaat hand in hand met dierwelzijn. Een koe die in een omgeving leeft die haar natuurlijke behoeftes vervult, zal niet alleen langer gezond blijven, maar ook bijdragen aan de economische levensduur van het melkvee. Minder ziektes, minder stress en een betere vruchtbaarheid leiden uiteindelijk tot een hogere melkproductie en minder kosten voor de boer.

Maar hoe doe je dit dan? We zijn bezig met een divers programma waar we deskundigen aan het woord laten. We sluiten het af met een panel van melkveehouders. Uiteraard eindigen we met een gezellige napraat met borrel.

Verloop van het project

Stap 1:

In gesprek te gaan met collega landbouwers en samen ideeën te concretiseren om bedrijven weerbaarder te maken op de thema’s bodem, water, dier, gewas en de markt.

Stap 2:

Het kennisniveau over bodemkwaliteit, waterkwantiteit en -kwaliteit, diergezondheid en -welzijn, gewasopbrengst en -kwaliteit en marktpositie te verhogen.

Stap 3:

Landbouwers in verbinding te brengen met elkaar, wetenschappelijke kennis en beleid.

Stap 4:

Het bestaande netwerk van landbouwers en andere experts op het gebied van weerbare bedrijfsvoering te vergroten en te delen.

Stap 5:

De inzichten en resultaten die tijdens het project worden behaald, delen we actief met agrariërs, adviseurs en andere belanghebbenden om zo een breed gedragen beweging te stimuleren.

Deelnemers aan dit project:

Melkveebedrijven De Melkbrouwerij, Woudstra’s Pleats en Bloemenweidemelk zijn zeer divers en werken al jaren aan een robuust melkveebedrijf, ieder op zijn of haar eigen manier.

Judith Reimer

Judith Reimer woont samen met haar partner en ouders Jan & Annelies op een melkveebedrijf in De Lutte. Hier houdt de familie circa 120 melkkoeien en wordt het werk rondgezet door Jan, Annelies en Judith Reimer en haar partner, waarbij Judith Reimer nog een aantal dagen buitenshuis werkt. Vanaf 2013 pachtten ze in Fleringen een tweede bedrijf erbij. Hier houden Joost Reimer (de broer van Judith) en zijn partner 85 koeien, waarvan zeventig Jersey-koeien. Joost Reimer is fulltime in het bedrijf.

Lees meer →

Woudstra’s Pleats

Regeneratief boeren in Friesland – Jan en Johanneke Woudstra Jan en Johanneke Woudstra runnen in Menaldum (Menaam), vlak bij Leeuwarden, een biologisch melkveebedrijf met een regeneratieve aanpak met de naam Woudstras Pleats. Hun focus ligt op een gezonde bodem, sterke kringlopen en een goede balans tussen ecologie en economie. Van hun MRIJ-koeien verkopen ze ambachtelijk verwerkt kwaliteitsvlees via slager Menno Hoekstra. De melk wordt gebruikt voor rauwmelkse kazen van Henk ‘de Erfkazer’ en voor ijs en lekkernijen van De IJstuin uit Dronrijp. Producten zijn op afspraak verkrijgbaar aan huis en via voedselcoöperaties zoals ‘Better foar Letter’ en ‘Van Boer naar Buur’. Met veel ervaring in voederhagen organiseren Jan en Johanneke jaarlijks ontwerpsessies voor veehouders, in samenwerking met Stichting Heg en Landschap. Ook delen ze hun kennis tijdens excursies en bijeenkomsten. In november 2024 vond op hun erf het Kampioenschap Heggenvlechten plaats, waarbij hun heg veekerend werd gemaakt—een inspirerende dag vol vakmanschap en verbinding met het landschap. https://woudstraspleats.nl/

Lees meer →

Bloemenweide Boerderij

Ramona Schalkwijk van de Bloemenweide Boerderij in Montfoort boert regeneratief. Dat houdt in dat ze samenwerken met de natuur, de dieren en de mensen in de omgeving om de bodem te herstellen, de biodiversiteit te vergroten en daarmee de impact positief te maken. Door kruidenrijke graslanden, minder vee per hectare en een gevarieerde aanplant van voederhagen, bloemen en bomen slaan ze CO₂ op, verbeteren ze de bodem en zorgen ze voor gezondere producten – zonder gebruik te maken van pesticiden of kunstmest. https://bloemenweideboerderij.nl/

Lees meer →

Wil je partner worden?

BRONZEN PARTNER
Logo in de aftermovie
Logo van het bedrijf op de eindslide van de presentatie op het evenement zelf
Vermelding met logo op website als partner www.vkon.nl/op-koers

ZILVER PARTNER
Alle bovengenoemde zaken +
Benoemen tijdens het evenement zelf
Vermelding in de laatste mail aan de deelnemers voor het evenement
Logo in alle uitingen (programmaboekjes, advertenties etc.)
Banner / vlag op evenement
Logo van het bedrijf op de advertentie op sociale media van op KOErs

GOUDEN PARTNER
Alle bovengenoemde zaken +
Eén keer social media post over bedrijf
Benoemen partnerschap in alle aankondigingen van het evenement via de mail
Vermelding in persbericht(en)

Neem contact met ons op
Lisan 06-5129 4309 of Miranda 06-8340 1284.

Resultaten van het project

2020 ‘Levensduur’
2021 ‘Voeding en de kringloop’
2022 ‘Gezonde bodem, Gezonde koe’
2023 ‘Mest, wat zit erin?’
2024 ‘Vanuit de koe bekeken!’
Op 4 november 2025 ‘Melkkoeien met een lange levensduur: Winst maken van Kalf tot Koe!’ op het ZoneCollege in Almelo

Heb je zelf een idee voor een project?

Of wil je meer weten over dit project? Neem dan
vrijblijvend contact met ons op, we helpen je graag!

Deelnemers

Meld je aan voor de VKON nieuwsbrief

Zo blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, nieuwe evenementen en het belangrijkste nieuws. Bij aanmelding ontvang je maandelijks een nieuwsbrief.