Van Grond tot Grazer Gezond

Het doel van Grond tot Grazer Gezond:

Werken aan gezonde bodem, koe en omgeving

Veehouders in dit project werken aan een gezondere bodem, beter ruwvoer en sterkere koeien. Door slimmer om te gaan met mest en natuurlijke processen te benutten, verbeteren ze de bodemstructuur, sponswerking en nutriëntenbenutting. Dat leidt tot voedzamer gras en gezondere dieren.

Daarnaast draagt het project bij aan maatschappelijke waardering voor duurzame landbouw. Boeren laten zien dat ze zorg dragen voor natuur, water en klimaat—en daarmee ook voor een leefbaar platteland.

Het project sluit aan bij de doelen van het PPLG Overijssel en het gebiedsprogramma Noordoost Twente: een toekomstbestendige landbouw, herstel van natuur en water, en een sterk sociaaleconomisch perspectief voor de sector.

Dit drie jaar durende project is een vervolg op het project Lonend Werken. De deelnemende veehouders hadden nog niet het gevoel dat ze voldoende uit dat project hebben gehaald. Daarom heeft loonbedrijf Volker samen met loonbedrijf Koonstra en de veehouders besloten om een vervolg op dit project te starten in samenwerking met VKON.

Samen met de veehouders wordt bepaald aan welk thema zij willen werken. Aan de hand van de doelen wordt per veehouder een plan van aanpak opgesteld. Per doel is het belangrijk dat deze gelinkt zijn aan een of meerdere KPI’s. Onderstaande tabel geeft een voorbeeld weer van de KPI’s per onderwerp.

Hierbij hebben ze ervoor gekozen dat de thema’s bodem, gewas en diergezondheid centraal staan in het project. Met die thema’s wordt aangesloten bij het principe van Water en Bodem sturend en de doelen zoals die in het PPLG zijn benoemd.

Verloop van het project

Stap 1:

Om het doel te bereiken gaan de twee loonwerkers, acht melkveehouders en experts onder begeleiding van VKON aan de slag.

Stap 2:

Een praktijk gestuurde aanpak is de basis van deze praktijkleertrajecten waarbij de deelnemende melkveehouders zelf als ervaringsdeskundige ambassadeurs ingezet worden.

Stap 3:

Er worden kennisdelingsactiviteiten georganiseerd, zoals demonstraties, onlinecafés en podcasts.

Stap 4:

Elk praktijkleertraject zet aan tot een verandering waar een economisch aspect aanhangt.

Stap 5:

Achteraf wordt het getoetst en wordt gekeken of de verandering ook werkelijk financieel aantrekkelijk is voor de veehouder.

Deelnemers aan dit project:

Twee loonwerkers, loonbedrijf Volker samen met loonbedrijf Koonstra, acht melkveehouders en o.a. een viertal experts aangehaakt in het project, namelijk René Jochems (groeibalans B.V.), Karel Kennes (Loonbedrijf De Schalm), Bernard Simons (Boeren gezondheidscoach) en Gerard Weda van Volker. onder begeleiding van VKON.

Judith Reimer

Judith Reimer woont samen met haar partner en ouders Jan & Annelies op een melkveebedrijf in De Lutte. Hier houdt de familie circa 120 melkkoeien en wordt het werk rondgezet door Jan, Annelies en Judith Reimer en haar partner, waarbij Judith Reimer nog een aantal dagen buitenshuis werkt. Vanaf 2013 pachtten ze in Fleringen een tweede bedrijf erbij. Hier houden Joost Reimer (de broer van Judith) en zijn partner 85 koeien, waarvan zeventig Jersey-koeien. Joost Reimer is fulltime in het bedrijf.

Lees meer →

Woudstra’s Pleats

Regeneratief boeren in Friesland – Jan en Johanneke Woudstra Jan en Johanneke Woudstra runnen in Menaldum (Menaam), vlak bij Leeuwarden, een biologisch melkveebedrijf met een regeneratieve aanpak met de naam Woudstras Pleats. Hun focus ligt op een gezonde bodem, sterke kringlopen en een goede balans tussen ecologie en economie. Van hun MRIJ-koeien verkopen ze ambachtelijk verwerkt kwaliteitsvlees via slager Menno Hoekstra. De melk wordt gebruikt voor rauwmelkse kazen van Henk ‘de Erfkazer’ en voor ijs en lekkernijen van De IJstuin uit Dronrijp. Producten zijn op afspraak verkrijgbaar aan huis en via voedselcoöperaties zoals ‘Better foar Letter’ en ‘Van Boer naar Buur’. Met veel ervaring in voederhagen organiseren Jan en Johanneke jaarlijks ontwerpsessies voor veehouders, in samenwerking met Stichting Heg en Landschap. Ook delen ze hun kennis tijdens excursies en bijeenkomsten. In november 2024 vond op hun erf het Kampioenschap Heggenvlechten plaats, waarbij hun heg veekerend werd gemaakt—een inspirerende dag vol vakmanschap en verbinding met het landschap. https://woudstraspleats.nl/

Lees meer →

Bloemenweide Boerderij

Ramona Schalkwijk van de Bloemenweide Boerderij in Montfoort boert regeneratief. Dat houdt in dat ze samenwerken met de natuur, de dieren en de mensen in de omgeving om de bodem te herstellen, de biodiversiteit te vergroten en daarmee de impact positief te maken. Door kruidenrijke graslanden, minder vee per hectare en een gevarieerde aanplant van voederhagen, bloemen en bomen slaan ze CO₂ op, verbeteren ze de bodem en zorgen ze voor gezondere producten – zonder gebruik te maken van pesticiden of kunstmest. https://bloemenweideboerderij.nl/

Lees meer →

Wat VKON doet tijdens dit project

VKON is verantwoordelijk voor het volledige projectmanagement waaronder: de organisatie en coördinatie en inhoudelijke samenhang van het project zoals planning, afstemming partners, de kennisverspreiding en de contacten met melkveehouders. Ten slotte draagt VKON zorg voor de registratie en vastlegging van de resultaten, zodat dit verder in de sector gedeeld kan worden.

  • Praktijkleertrajecten
    We organiseren diverse voor praktijkleertrajecten. Zo zorgen we voor kennisoverdracht in de praktijk, op maat en dichtbij de doelgroep.
  • Open en gesloten demonstraties
    Door middel van diverse bijeenkomsten, ook wel demonstraties genoemd worden de veehouders meegenomen in elkaars traject. Soms zijn dit open demonstraties maar over het algemeen gesloten bijeenkomsten.
  • Externe communicatie en netwerkversterking
    We bouwen actief aan ons netwerk en delen kennis via online café’s, podcasts & factsheets.

Resultaten van het project

Startdatum: 1 april 2024
Einddatum: 1 april 2027

Uiteindelijk moet het project ervoor zorgen dat er genoeg resultaten zijn om collega veehouders te motiveren om te verduurzamen en om meer rendement uit het bedrijf te halen. Dus meer output met minder input, meer opbrengst met lagere kosten.

Het beoogde resultaat is dat veehouders gemotiveerd raken om actief te willen werken aan de transitie naar een toekomstbestendige duurzame veehouderij. Dat willen we bereiken door verschillende praktijkleerprojecten met melkveehouders en loonwerkers. Zij fungeren als motivators voor andere veehouders om verandering in gang te zetten naar een toekomstbestendige duurzame veehouderij.
Tussentijdse resultaten zullen we delen.

Heb je zelf een idee voor een project?

Of wil je meer weten over dit project? Neem dan
vrijblijvend contact met ons op, we helpen je graag!

Deelnemers

Meld je aan voor de VKON nieuwsbrief

Zo blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, nieuwe evenementen en het belangrijkste nieuws. Bij aanmelding ontvang je maandelijks een nieuwsbrief.