Boeren in balans

Het doel van Boeren in Balans:

Onze ambitie is om samen met landbouwers kennis te ontwikkelen en breed delen over de transitie naar een toekomstbestendig landbouwsysteem dat ecologisch in balans is én economisch robuust is. Dat doen we door kennis te ontwikkelen én breed te delen—op basis van actuele inzichten én ervaringen van boeren zelf én die dus direct aansluit op de uitdagingen waar agrarische ondernemers voor staan.

In workshops, bedrijfsbezoeken en één-op-één begeleiding ondersteunen we landbouwers bij het vertalen van deze praktische en toepasbare kennis naar hun eigen bedrijf. Zo worden plannen concreet en komen veranderingen echt in beweging.

We brengen landbouwers met elkaar in contact en zorgen voor korte lijnen met onderzoekers, adviseurs en beleidsmakers. Op die manier bouwen we bruggen, stimuleren we samenwerking en ontstaat ruimte voor actie, experiment en vernieuwing.

Alle resultaten en geleerde lessen delen we met de sector. Zo groeit de kennis mee met de praktijk—en andersom.

Onze activiteiten zijn in de eerste plaats bedoeld voor alle landbouwers in Nederland. Daarom richten we onze uitnodigingen en communicatie primair op boeren en tuinders. Of je nu melkvee houdt, akkerbouwer bent of in een andere tak van landbouw actief bent – je bent van harte welkom.

Daarnaast verwelkomen we ook graag een tweede, aanvullende doelgroep: adviseurs, onderzoekers en beleidsmedewerkers. Hun betrokkenheid kan waardevol zijn voor kennisdeling en kruisbestuiving tussen praktijk en beleid. Bij de meeste bijeenkomsten zijn zij welkom, zolang de balans behouden blijft: ons streven is dat minimaal 70% van de deelnemers landbouwer is.

Af en toe organiseren we ook bijeenkomsten die specifiek zijn bedoeld voor deze tweede groep, bijvoorbeeld rondom kennisontwikkeling of beleidsondersteuning.

Samen bouwen we aan een sterk, verbonden landbouwnetwerk.

Verloop van het project

Stap 1:

In gesprek te gaan met collega landbouwers en samen ideeën te concretiseren om bedrijven weerbaarder te maken op de thema’s bodem, water, dier, gewas en de markt.

Stap 2:

Het kennisniveau over bodemkwaliteit, waterkwantiteit en -kwaliteit, diergezondheid en -welzijn, gewasopbrengst en -kwaliteit en marktpositie te verhogen.

Stap 3:

Landbouwers in verbinding te brengen met elkaar, wetenschappelijke kennis en beleid.

Stap 4:

Het bestaande netwerk van landbouwers en andere experts op het gebied van weerbare bedrijfsvoering te vergroten en te delen.

Stap 5:

De inzichten en resultaten die tijdens het project worden behaald, delen we actief met agrariërs, adviseurs en andere belanghebbenden om zo een breed gedragen beweging te stimuleren.

Deelnemers aan dit project:

Melkveebedrijven De Melkbrouwerij, Woudstra’s Pleats en Bloemenweidemelk zijn zeer divers en werken al jaren aan een robuust melkveebedrijf, ieder op zijn of haar eigen manier.

Judith Reimer

Judith Reimer woont samen met haar partner en ouders Jan & Annelies op een melkveebedrijf in De Lutte. Hier houdt de familie circa 120 melkkoeien en wordt het werk rondgezet door Jan, Annelies en Judith Reimer en haar partner, waarbij Judith Reimer nog een aantal dagen buitenshuis werkt. Vanaf 2013 pachtten ze in Fleringen een tweede bedrijf erbij. Hier houden Joost Reimer (de broer van Judith) en zijn partner 85 koeien, waarvan zeventig Jersey-koeien. Joost Reimer is fulltime in het bedrijf.

Lees meer →

Woudstra’s Pleats

Regeneratief boeren in Friesland – Jan en Johanneke Woudstra Jan en Johanneke Woudstra runnen in Menaldum (Menaam), vlak bij Leeuwarden, een biologisch melkveebedrijf met een regeneratieve aanpak met de naam Woudstras Pleats. Hun focus ligt op een gezonde bodem, sterke kringlopen en een goede balans tussen ecologie en economie. Van hun MRIJ-koeien verkopen ze ambachtelijk verwerkt kwaliteitsvlees via slager Menno Hoekstra. De melk wordt gebruikt voor rauwmelkse kazen van Henk ‘de Erfkazer’ en voor ijs en lekkernijen van De IJstuin uit Dronrijp. Producten zijn op afspraak verkrijgbaar aan huis en via voedselcoöperaties zoals ‘Better foar Letter’ en ‘Van Boer naar Buur’. Met veel ervaring in voederhagen organiseren Jan en Johanneke jaarlijks ontwerpsessies voor veehouders, in samenwerking met Stichting Heg en Landschap. Ook delen ze hun kennis tijdens excursies en bijeenkomsten. In november 2024 vond op hun erf het Kampioenschap Heggenvlechten plaats, waarbij hun heg veekerend werd gemaakt—een inspirerende dag vol vakmanschap en verbinding met het landschap. https://woudstraspleats.nl/

Lees meer →

Bloemenweide Boerderij

Ramona Schalkwijk van de Bloemenweide Boerderij in Montfoort boert regeneratief. Dat houdt in dat ze samenwerken met de natuur, de dieren en de mensen in de omgeving om de bodem te herstellen, de biodiversiteit te vergroten en daarmee de impact positief te maken. Door kruidenrijke graslanden, minder vee per hectare en een gevarieerde aanplant van voederhagen, bloemen en bomen slaan ze CO₂ op, verbeteren ze de bodem en zorgen ze voor gezondere producten – zonder gebruik te maken van pesticiden of kunstmest. https://bloemenweideboerderij.nl/

Lees meer →

Wat VKON doet tijdens dit project

Vkon is onderdeel van de groep en richt zich op het versterken van kennis, innovatie en samenwerking in de agrarische sector. Om onze doelen te bereiken, zetten we in op drie pijlers:

  • Voorlichting en begeleiding
    We organiseren diverse voorlichtingsactiviteiten zoals bedrijfsbezoeken, interactieve workshops, 1-op-1 begeleiding en presentaties bij externe bijeenkomsten. Zo zorgen we voor kennisoverdracht in de praktijk, op maat en dichtbij de doelgroep.
  • Kennisontwikkeling en borging
    Door middel van monitoring, experimenten en het actief vastleggen van gedeelde kennis, bouwen we samen aan een stevige kennisbasis. Praktijkervaringen worden vertaald naar inzichten die breed gedeeld kunnen worden.
  • Externe communicatie en netwerkversterking
    We bouwen actief aan ons netwerk en delen kennis via nieuwsbrieven, sociale media en artikelen op onze eigen website. Zo blijven we zichtbaar, actueel én verbonden met de sector.

Samen zetten we stappen naar een toekomstbestendige landbouw!

Resultaten van het project

Startdatum: 1 april 2024
Einddatum: 1 april 2027

Tussentijdse resultaten zullen we delen.

Heb je zelf een idee voor een project?

Of wil je meer weten over dit project? Neem dan
vrijblijvend contact met ons op, we helpen je graag!

Deelnemers

Meld je aan voor de VKON nieuwsbrief

Zo blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, nieuwe evenementen en het belangrijkste nieuws. Bij aanmelding ontvang je maandelijks een nieuwsbrief.