Valacon is een onderzoeks- en adviesbureau van Willem van Laarhoven (agro-bioloog) en Marjolein Feiken (dierenarts) en dat zich richt op het optimaliseren van de bedrijfsvoering op melkveebedrijven met als doel het bereiken van een langere (economische) levensduur van het melkvee. In 2006 heeft Valacon de trend gezet met een bedrijfsgerichte aanpak die is ontwikkeld in samenwerking met melkveehouders. Voor het zoeken naar de juiste balans werken ze volgens het KBL-principe dat met melkveehouders is ontwikkeld. Valacon doet haar werk op basis van opleidingen, werkervaringen, wetenschappelijke inzichten en (eigen) praktijkonderzoek. In de loop der jaren zijn ze uitgegroeid tot experts op het gebied van levensduurverlenging in de melkveehouderij.
In samenwerking met VKON is er een traject gestart ‘Omdat levensduur loont’ om samen met erfbetreders aan de slag te gaan om de levensduur van het melkvee op boerenerven te verhogen. Er hebben al diverse bijeenkomsten plaatsgevonden op diverse plekken maar natuurlijk ook op het boerenerf.
Webinarreeks
Wat levert levensduurverlenging op? Gezonde, oudere koeien produceren efficiënter en er is minder vervanging nodig omdat de koeien langer meegaan. Aan de andere kant kun je misschien ook meer kosten verwachten.
Dit webinar is onderdeel van een serie over levensduur en gericht op erfbetreders. De volgende webinars in de serie zijn:
- 25 september – ‘Omdat levensduur loont’: Thema transitie > aanmelden voor het webinar van 25 september
- 28 augustus – ‘Omdat levensduur loont’: thema klauwgezondheid > Aanmelden voor dit webinar op 28 augustus kan via onderstaand formulier:
[vfb id=142]
Dit project is een samenwerking tussen Valacon en VKON en wordt gefinancierd door ZuivelNL in het kader van de Duurzame Zuivelketen.
———————————————————————————————————————————
Terugblik bijeenkomst
Vier bijeenkomsten bij vier verschillende boeren op vier verschillende plekken maar met een belangrijk thema: De levensduur van de veestapel verhogen. De eerste bijeenkomst bij Wytse de Jong in Hazerswoude was de try-out en toch een groot succes! Na de introductie over het project vertelde Wytse over zijn bedrijf, zijn doelen en hoe hij die inpast binnen de mogelijkheden van het bedrijf. Inclusief de samenwerking met een tegenover gelegen akkerbouwbedrijf. Daarna de stal in met een groep erg betrokken erfbetreders, waar de discussie al losbarstte. En die daarna bij de koffie weer volop verder ging. Op de vraag of de erfbetreders een advies voor Wytse wilden achterlaten had iedereen wel een zinnige suggestie.
Sommige erfbetreders vroegen zich af of het doel van alleen 100-tonners afvoeren wel haalbaar zou zijn met zo’n hoge productie. Anderen hadden daar wel vertrouwen in. De koeien combineren een zeer hoge productie met een hoge persistente en een lange tussenkalftijd. Ze komen weliswaar vroeg aan de 100.000 kilo melk, maar misschien zou een wat langere levensduur met iets minder druk op de productie het de koeien wat makkelijker kunnen maken. Het woord “topsporters” viel een paar keer, ten teken dat er wel veel van ze wordt gevraagd.
Bijeenkomst 2
“In de biologische landbouw heb je minder knoppen om aan te draaien – daarom is visie zo belangrijk”
Omschakelen naar biologische landbouw vraagt niet alleen om aanpassingen in het dagelijks werk, maar vooral om een andere manier van denken. “Je stapt over op systeemlandbouw,” vertelt melkveehouder Joost die vier jaar geleden de keuze maakte om volledig biologisch te gaan. “Je kunt minder snel bijsturen. Minder kunstgrepen. Dat maakt het spannend, maar ook eerlijker.”
De boer benadrukt het belang van erfbetreders die met je meedenken. “Er is maar één iemand geweest die mij echt vroeg: waar ligt je focus? Die vraag helpt namelijk de boer om koers te houden in normale maar ook in lastige tijden. Juist als het tegenzit, heb je mensen nodig die je scherp houden op je visie.”
Zijn liefde voor fokkerij speelt een centrale rol in zijn bedrijfsvoering. Sinds kort werkt hij ook met Brown Swiss-runderen. Niet zomaar een keuze, zegt hij: “Deze dieren hebben sterk beenwerk, goede klauwen en passen perfect binnen mijn biologische bedrijfsvoering. Ze zijn robuust, duurzaam én produceren degelijk. Dat past bij wat ik wil bouwen voor de lange termijn.”
Met oog voor vakmanschap en toekomstbestendigheid bouwt hij stap voor stap aan een bedrijf dat draait om balans: tussen dier, bodem, omgeving én ondernemer.