130 mooie roodbonte MRIJ koeien rennen de wei in, de staart in de lucht, de poten worden hoog opgetrokken en de kop gaat op en neer. Het was tijd voor de koeiendans! Op 5 april gingen op ons biologische melkveebedrijf de koeien weer de wei in. Als kaasmaakster word ik hier erg enthousiast van, want naast dat het een mooi gezicht is, is vers gras ook erg goed voor de melkkwaliteit. Dat betekent weer graskaas, lekker zacht en romig van smaak. Het water loopt me al in de mond bij de gedachte om ook nog lentekruiden toe te voegen. Heerlijk!
Het voorjaar is altijd een drukke periode, maar toch vind ik het de mooiste tijd van het jaar. Alles groeit en bloeit, daar word je vrolijk van – wat gunstig is voor de creativiteit én de productiviteit. Want laten we eerlijk zijn, de langere dagen werken toch net iets plezieriger dan wanneer het vroeg donker is.
Bodem- en koegezondheid
In het voorjaar is het druk bij de boeren en ook bij VKON met bijeenkomsten, pilots en andere activiteiten. Voor het project ‘Van Grond tot Grazer Gezond’ dat ik leid bij VKON, worden enkele pilots uitgevoerd gericht op bodem- en koegezondheid. Samen met een gemotiveerde groep van acht melkveehouders en twee loonwerkers onderzoeken we bijvoorbeeld wat de beste manier van grondbewerking is. We betrekken experts en leren over de bodem, het rantsoen en de koe. Hoe komen de voedingsstoffen in mijn bodem vrij? Wat is het beste maaimoment voor goed ruwvoer? Welke mineralen hebben mijn koeien nodig? Aan mij de taak om ervoor te zorgen dat deze vragen beantwoord worden en dat kennis en resultaten gedeeld worden. Het mooie van dit project vind ik dat de deelnemers veel inspraak hebben in wat onderzocht wordt en welke expertise ingezet wordt. Met een knipoog zeg ik weleens: “U vraagt, wij draaien”, maar we doen het wel samen.
De combinatie van ‘Twentse Trots’ en VKON
Ik geloof namelijk dat je meer bereikt door samen te werken. Dat doen we bij VKON en ook op ons familiebedrijf. De combinatie van mijn eigen ‘Twentse Trots’ kaasmakerij en het werk bij VKON bevalt mij goed. Vanuit ons melkveebedrijf zet ik zowel kennis als een netwerk in bij VKON en dit gebeurt natuurlijk ook andersom. Zo ben ik overdag voor VKON in de weer en ’s avonds verzorg ik de kaas, bevoorraad ik de winkel en maak ik bestellingen klaar. Behalve op vrijdag, dan maak ik die lekkere lentekaas.
– Marije Elderink